jocuri distractive pentru copii in casa

Pe vreme urâtă, atunci când este frig sau când situația generală ne determină să rămânem mai mult în casă, poate fi dificil să găsim jocuri distractive și amuzante pentru copii in casa, care să alunge plictiseala și să favorizeze conectarea între copii și părinți. Sigur, e mult mai ușor să găsești idei de jocuri în natură sau la locurile de joacă, dar, cu puțină imaginație și răbdare, o să descoperi că și casa se poate transforma într-un teren de joacă perfect. 

Folosind lucrurile pe care le ai la îndemână și propriul spațiu de acasa, poți crea zeci de idei de jocuri distractive care o să îl facă pe copilul tău să te numească magician al jocului și bunei dispoziții. 

Activitățile pe care le propunem nu numai că luptă împotriva plictiselii, dar le provoacă copiilor mintea și corpul, în așa fel încât să se elibereze de toată energia acumulată și să lase la finalul zilei copii fericiți și părinți liniștiți. 

JOCURI CU BANDĂ ADEZIVĂ ÎN CASĂ

Cu o simplă rolă de bandă adezivă, de preferat cu aderență redusă, pentru a nu lăsa urme pe parchet sau gresie, poți inventa o sumedenie de jocuri distractive de mișcare și antrenante acasa. 

1. Jocul formelor

Folosește bandă adezivă pentru a desena pe gresie sau parchet diferite forme, litere și numere. Indică-i copilului să se așeze pe una dintre ele, apoi dă-i instrucțiuni care îl vor conduce la următoarea destinație, de exemplu “Târăște-te ca melcul spre 5”, “Sari ca o broască spre T”,  “Aleargă spre dreptunghi”. Acest joc ține copilul în mișcare și îl ajută și să învețe literele, formele sau cifrele într-o manieră distractivă. 

2. Jocul liniilor

Trasează 5-10 linii separate de bandă, fiecare la o distanță de aproximativ o jumătate de metru, pe podea sau pe covor. Etichetează-l pe primul drept „start” și apoi dă-le copiilor instrucțiuni diverse, cum ar fi să sară în lungime peste mai multe linii, să sară cu brațele la spate, să sară înapoi și să vadă câte linii pot sari deodată, să sară din alergare, apoi într-un picior sau să vadă la a câta linie pot ajunge cu un picior în timp ce celălalt rămâne pe linia de start. Acest joc îmbunătățește mobilitatea și îi ajută pe copii să recunoască și să definească diferite tipuri de mișcare și efort și efectul lor. 

3. Pista de mașini

Îndepărtează obstacolele din drum – scaune, obiecte decorative, etc și creează cu bandă adezivă o pistă de mașini. Există chiar și o bandă specială cu design de pistă de cursă, ceea ce va face jocul și mai interesant. Odată pista amenajată, aduceți împreună mașinuțele de curse și porniți întrecerea. Dacă nu aveți mașini vă puteți folosi de cutii de chibrituri sau alte cutiuțe pe care să le desenați și să le transformați în vehicule de curse. Cu cât gândești mai neconvențional, cu atât îți vei învăța și copilul să facă asta. 

4. Pătrate cu numere

Creează din bandă adezvă un pătrat mare, apoi împarte-l în nouă sau mai multe pătrate mai mici și scrie numere aleatorii pe fiecare în parte. Cere-i copilului să efectueze o anumită mișcare dintr-un pătrat în altul, de exemplu, “pune mâna stângă pe 3 și piciorul drept pe 9”. La un moment dat, pozițiile vor deveni dificile și copii vor cădea, cel mai probabil într-un hohot de râs. 

JOCURI CU BALOANE

Copiii sunt fascinați de baloane, așa că poți pune cu încredere jocurile cu baloane pe lista de jocuri de familie de jucat în casă. Astfel de jocuri îi vor ajuta pe copii să își dezvolte abilitățile motorii grosiere, în timp ce consumă și energie.

5. Nu lăsa balonul să ajungă pe pământ

Este un joc clasic, îndrăgit întotdeauna de copii. Regulile sunt simple – balonul trebuie ținut în aer prin lovituri și trebuie împiedicat să ajungă pe pământ. Pentru a-l face mai dificil pentru copiii mai mari, pune-i să jongleze cu mai mult de un balon sau să-și lege o mână la spate și cronometrează-i pentru a vedea cât de mult pot menține balonul în aer.  Acest joc este excelent pentru îmbunătățirea forței brațelor și a coordonării ochi-mână.

6. Pinguinul

Plasează un balon între genunchii copilului și pune-l să se plimbe prin cameră fără a-l scăpa. Fă jocul mai provocator pentru copiii mai mari, punându-i să ocolească câteva obstacole. Dacă scapă balonul, trebuie să o ia de la început.

7. Atinge balonul

Atârnă un balon de o sfoară din pragul ușii, astfel încât să fie cu câțiva centimetri mai înalt decât brațul copilului, apoi provoacă-l să încerce să-l lovească cu mâna. Numără câte lovituri poate face la rând fără să rateze. Crește miza și vezi dacă poate atinge balonul cu vârful capului. 

8. Mișcă balonul 

Stabilește un traseu și provoacă-i pe copii să conducă balonul suflând în el până la linia de sosire. Acest joc este un exercițiu excelent pentru partea superioară a corpului.  

9. Balon în echilibru

Pentru o adevărată provocare, pune-i pe copii să se întindă pe pământ cu picioarele în sus și să țină balonul în echilibru pe picioare. Nu este o sarcină ușoară și necesită multă concentrare. Este, de asemenea, un antrenament grozav pentru mușchii picioarelor. 

10. Volei 

Construiește o „plasă” legând o bucată de sfoară între 2 scaune și apoi pune copilul să lovească balonul înainte și înapoi, alergând dintr-o parte în alta, încercând să-l țină să nu cadă pe podea. Dacă sunt 2 sau mai mulți copii, provoacă-i să-l lovească peste plasă de câte ori pot, fără ca acesta să cadă.

JOCURI DE IMAGINAȚIE ÎN CASĂ

Cu aceste jocuri distractive de imaginație, copiii își exersează deopotrivă corpul și mintea. 

11. Lupta cu bulgări de zăpadă

Creează o luptă cu bulgări de zăpadă în interior, provocându-i pe copii să își realizeze proprii bulgări din bucăți de ziar. Fă-ți un fort pentru a te adăposti de aruncările lor. Este un joc iubit de copii, prin care consumă multă energie și își satisfac și dorul de bulgăreală.  

12. Vânătoare de urși

Ascunde un urs sau alt animal de pluș undeva în casă și pune-l pe copilul tău să-l găsească. Folosește „fierbinte” sau „rece” pentru copiii mai mici, care ar putea avea nevoie de un pic de ajutor. 

13. Picioare de elefant

Pune copilul cu tălpile pe picioarele tale, ține-l de mâini și mergeți așa prin casă, contra-cronometru, pe un traseu stabilit dinainte. Este un joc distractiv care îi va face pe copii să râdă în hohote și va ajuta la conectarea dintre voi. 

JOCURI CU MUZICĂ ȘI DANS

Este timpul să scoți cele mai bune mișcări de dans din anii '90 și să dai drumul la muzică. Cu aceste jocuri distractive in casa, copiii tăi vor uita cu totul de vremea urâtă și statul în casă va deveni mult mai amuzant

Asigură-te că aveți un spațiu mare deschis, fără jucării de care să vă împiedicați și vă puteți răsuci și învârti în voie prin cameră. Adaugă instrumente muzicale, lumini colorate și transformă propria sufragerie într-un ring de dans.

14. Îngheață dansul

În timp ce dansați cu foc, cineva oprește muzica și toți ceilalți trebuie să înghețe instantaneu. Dacă un dansator e prins în mișcare, iese din joc. Ultimul care rămîne câștigă runda.

15. Litere muzicale

Desenează litere mari pe bucăți de hârtie și răspândește-le prin cameră. În timp ce copiii dansează, oprește muzica și strigă una dintre litere. Jucătorii trebuie să găsească imediat bucata de hârtie cu litera respectivă și să se așeze pe ea.  Dacă o aleg pe cea greșită, trebuie să facă 10 sărituri sau genoflexiuni. 

16. Scaunele muzicale

Așează în centrul camerei un număr de scaune cu unul mai mic decât numărul participanților. Copiii încep să danseze, iar când muzica se oprește brusc, fiecare trebuie să se așeze pe scaun. Cine rămâne fără loc, iese din joc, iar coordonatorul îndepărtează un scaun. Copilul care reușește să se așeze de fiecare dată câștigă. 

ALTE JOCURI DISTRACTIVE ÎN CASĂ

Cu ce ai la îndemână prin casă, poți crea jocuri distractive pentru întreaga familie. Pot fi jucate în trei – mama, tata și copilul, patru sau mai multe persoane. Cu cât mai mulți, cu atât distracția va fi mai mare. 

17. Pânza de păianjen lipicioasă

Lipește bandă dublu adezivă pe o ușă, sub forma unei pânze sau rețele, apoi faceți cocoloașe din hârtie de ziar și aruncați-le pe pânză. Cel care reușește să lipească cât mai multe ghemotoace pe pânză câștigă. Puteți folosi și alte obiecte ușoare, cum ar fi baloane sau șosete. 

18. Formează cuvântul

Prinde 26 de bilețele autoadezive (post-it) pe spatele unei uși și scrie pe fiecare câte o literă, în ordine aleatorie. Trasează o linie imaginară de start la câțiva metri distanță și dă-le copiilor o minge moale, o jucărie mică de pluș sau o pereche de șosete făcute ghemotoc. Copiii trebuie să lovească litera indicată, astfel încît să formeze un cuvânt. Dacă nu nimeresc o literă, o iau de la capăt. 

Același joc se poate face și pe podea. 

19. Prinde mingea

Pentru acest joc ai nevoie de pahare de plastic și câteva mingi de ping-pong. Un jucător aruncă mingea și celălalt va trebui să o prindă cu paharul. Pentru a crește dificultatea, poți mări distanța de la care se aruncă mingea. 

20. Aleea cu crocodili

În acest joc, podeaua se transformă într-o apă plină de crocodili periculoși. Împrăștie perne, animale de pluș sau cărți pe podea. Acestea vor fi insulele, iar copiii vor trebui să sară de la una la alta fără a cădea în “apă”, adică fără a atinge podeaua.  Pentru mai mult amuzament, unul din adulți poate juca rolul crocodilului, adică să stea întins pe podea și să încerce să prindă copilul de picioare, dacă cumva alunecă de pe “insule”.

21. Cursa bilelor de bumbac

Aparent un joc simplu, dar care implică atenție și echilibru. Aveți nevoie de o lingură și mai multe bile de bumbac (cum sunt cele de vată), care vor fi mutate dintr-o cameră în alta cu ajutorul lingurei, contra-cronometru. Fiind ușoare, bilele vor zbura din lingură, spre amuzamentul copiilor. 

22. Lanțul de mișcare 

Este nevoie de cel puțin 2 jucători pentru acest joc interactiv, în care prima persoană începe prin a efectua o anumită mișcare – aceasta poate fi ceva simplu, cum ar fi săritul de 2 ori, sau mai complex, cum ar fi să facă lumânarea timp de 30 de secunde. Următoarea persoană trebuie să execute prima mișcare, apoi să adauge o alta, formând un lanț. Următoarea persoană face cele 2 mișcări anterioare, la care adaugă propriile mișcări. Continuați în acest mod până când secvența lanțului este ruptă - de obicei cineva uită o mișcare și părăsește jocul. Ultimul care rămâne în joc câștigă. 

23. Cursa cu 3 picioare

Leagă partea exterioară a gleznelor copiilor în așa fel încât să fie legați unul de altul cu un elastic sau o cârpă moale. Astfel vor trebui să lucreze în echipă pentru a-și coordona mișcările și a ajunge de la punctul A la punctul B. Jocul construiește coordonarea motrică grosieră, dar este grozav și pentru a consolida legătura dintre frați.

24. Plimbare cu roaba

Este un joc clasic, ce poate fi adus la un alt nivel doar cu câteva idei creative. Împrăștie pe podea piesele unui puzzle de lemn, apucă copilul de glezne (copiii mici pot fi ținuți de șolduri) și ține-l bine, în timp ce el merge în mâini și adună piesele de pe podea. Copilul trebuie să aducă fiecare piesă înapoi una câte una și să o așeze pe tablă, până când puzzle-ul este complet.  Este un exercițiu foarte bun pentru întărirea părții superioare a corpului. 

25. Limbo săltăreț

Folosește ceva flexibil, cum ar fi o bandă elastică, hârtie creponată sau o frânghie și provoacă-I pe copii să facă limbo în sens invers. În loc să meargă pe sub, pune-i să sară peste, după ce în prealabil au alergat în cerc. După câteva sărituri reușite, ridică funia câțiva centimetri și continua să o ridici până când copiii nu mai pot să sară mai sus. 

26. Cursa în sacul de cartofi

Săritul într-un sac de cartofi este un joc clasic pentru copii. Îl poți actualiza folosind o față de pernă în care copiii intră cu picioarele și o țin în jurul taliei, în timp ce sar pe traseul stabilit. Pe cât este de simplu, pe atât de amuzant. 

27. Semaforul cu surprize

Desenează un semafor și atribuie fiecărei culori câte o acțiune. Adaugă mai multe culori pentru mai multă distracție. 

Lumina galbenă: Târăște-te lent pe podea

Lumina verde: Sari ca o broască

Lumina roșie: Încearcă să atingi tavanul (aici copiii vor trebui să își exerseze creativitatea și să găsească soluții)

Lumina portocalie: Fă un dans prostesc

28. Cursa cartofului

Participanții trebuie să alerge cu un cartof între genunchi până la linia de sosire și acolo să îl arunce într-o găleată. Dacă un jucător scapă cartoful, îl atinge cu mâna sau nu nimerește găleata, el va ieși din joc. 

29. Oul buclucaș

Ai nevoie de o lingură și un ou pentru fiecare jucător. Definește un traseu cu obstacole prin casă și pornește cronometrul. Cine ajunge primul la linia de finish cu oul întreg câștigă cursa.  

30. Oglindă, oglinjoară

Doi jucători – părinte și copil, de regulă – stau față în față și își imită unul altuia mișcările. Întinde mâinile, strâmbă-te caraghios, fă ca o maimuță, fugi pe loc. Copilul te imită, apoi schimbați rolurile. De cele mai multe ori niciunul dintre partenerii de joc nu își poate stăpâni râsul. 

31. Toboganul

Este un joc extrem de popular în filme și este foarte distractiv. Vă trebuie doar o saltea pe care o sprijiniți de un pat, un scaun sau de canapea, astfel încât să creeze un unghi și să poată fi folosită în chip de tobogan. 

32. La țintă

Construiește niște ținte din sticle de apă goale sau role de prosoape de hârtie și pune-i pe copii să le doboare cu pistoale cu bile sau cu mingi de ping-pong. Ca să fie mai palpitant, faceți totul contra cronometru. 

33. Borcanul cu surprize

Scrie bilețele cu “porunci” distractive – Improvizează din polonic o chitară, Fă precum găina, Mergi cu un teanc de cărți pe cap 3 minute, etc și pune-le într-un borcan, de unde copiii le extrag și execută indicațiile. 

34. Vânătoare Lego pe culori

Selectează patru bucăți de hârtie colorată și zece piese de lego din fiecare culoare. Ascunde toate piesele de Lego prin casă și așează bucățile de hârtie pe masă. Copiii trebuie să găsească și să aducă bucățile de lego corespunzătoare fiecărei culori, evident, contra-cronometru. Cel care completează cel mai repede o culoare câștigă. 

35. Reconstruiește puzzle-ul 

Ascunde toate piesele unui puzzle de lemn și pune copilul să le caute și să returneze fiecare piesă pe tablă pe măsură ce le găsește. Acest joc îi pune în mișcare și le activează și mintea, spre îndeplinirea obiectivului, acela de a reconstrui puzzle-ul într-un timp dat. 

36. Vânătoare ABC 

Pune-i pe copiii tăi să meargă prin casă cu un coș și să strângă în el obiecte care încep cu fiecare literă a alfabetului (A pentru acuarele, B pentru Barbie, C pentru creion etc.). Dă-le o listă de verificare pentru a bifa literele pe măsură ce le asociază obiecte. 

37. Vânători prin întuneric

Dacă aveți o cameră care se poate întuneca suficient stingând luminile și trăgând draperiile, trimiteți copiii într-o vânătoare unde trebuie să găsească anumite obiecte ascunse în întuneric folosind o lanternă. Se vor distra de minune!

LABIRINTURI ȘI CURSE DE OBSTACOLE

Aceste idei de jocuri distractive de mișcare vor testa abilitățile strategice ale copiilor, în timp ce îi vor și provoca să fie cât mai rapizi. 

38. Labirint cu obstacole Misiune Imposibilă

Folosind fie hârtie creponată, fie sfoară, creează un labirint complicat pe un hol, prin care copiii să-și facă loc. Fă traseul în așa fel încât să fie nevoiți să se târască, să sară și să fie cât mai atenți să nu atingă firele. 

39. Labirint de cărți în mărime naturală

Pentru acest joc creativ este nevoie de cărți sau articole de uz casnic - îmbrăcăminte, mături, echipamente sportive – din care creeză un labirint la scară, prin care copiii trebuie să găsească ieșirea. Odată ce au înțeles, pune-i să se târască, să sară sau să meargă înapoi prin el. Jocul este excelent pentru preșcolari pentru că le dezvoltă conștientizarea spațială și abilitățile de rezolvare a problemelor. 

40. Cursa cu obstacole

Frumusețea la acest joc pentru copii de toate vârstele este că se poate schimba de fiecare dată, în așa fel încât copiii să nu se plictisească. Creează un traseu captivant, care să includă o varietate de mișcări - sărituri, târâri, echilibrare și să utilizeze o zonă mare din casă. 

Roagă-i pe copii să te ajute la realizarea traseului, folosind câteva din aceste idei creative:

  • Hula hoops prin care să sară
  • Linie pe care să meargă în echilibru
  • Perne de canapea între care să sară
  • Masă sub care să se târască
  • Pătură pusă peste două scaune pe sub care să treacă
  • Recipiente pline cu apă peste care să sară
  • Plușuri pe care să le răstoarne
  • Pahare de plastic printre care să alerge

JOCURI SPORTIVE ÎN CASĂ

Când nu putem ieși din casă, o soluție este să aducem jocurile de exterior înăuntru și să le adaptăm, în așa fel încât să fie sigure, dar distractive. 

41. Baschet

Dacă ai un coș de baschet mic, îl poți atârna de ușă și copiii pot folosi o minge de spumă moale pentru aruncare. Dacă nu ai coș de baschet, folosește coșul de rufe sau o gălețică de plajă și așează-le pe podea, pe scări sau atârnă-le de mânerul ușii. Mingiile pot fi înlocuite cu un cocoloș de ziare, jucării moi sau șosete. 

42. Patinaj artistic

Curăță o zonă de pe podea și folosește cearceafuri, farfurii de hârtie, șosete de lână sau cutii goale de carton pentru a le permite copiilor să alunece întocmai ca la patinoar. 

43. Bowling

Configurează „pista” de bowling cu niște bandă adezivă și folosește sticle sau pahare de plastic. Copiii pot folosi orice tip de minge pentru a doborî cât mai multe “popice”. Creează o o piramidă de pahare de plastic pentru a crește și mai mult distracția.

44. Fotbal

Casa se poate transforma ușor într-un teren de fotbal. Îndepărtează obiectele din jur, improvizează o poartă din scaune, două sticle sau bandă adezivă și folosește orice minge moale sau care alunecă ușor. Ține scorul pe o tabelă imaginară. Copiii își vor consuma energia și se vor distra de minune. 

Înarmați cu această listă de jocuri distractive pentru copii in casa, veti fi cu siguranță pregătiți pentru orice tip de vreme sau situație și vor transforma timpul în casă în timp de calitate, care să îi aducă mai aproape de copiii lor. Cauti mai mult decat cele 44 de idei de jocuri distractive pentru copii in casa? Vezi si categoria noastra de seturi didactice care iti pot deschide orizonturile pentru noi idei de jocuri distractive in casa cum ar fi invatatul alfabetului, animalelor, ceasului sau a scheletului uman sau a calculelor.

Scrieti-ne in comentarii ce jocuri v-au placut si ce alte jocuri distractive pentru copii in casa stiti :)

Articol scris de: Ioana Marinescu

Idei

Lasa un comentariu

Toate comentarile necesita aprobare inainte de a fi publicate.

Categorii produse