educatie financiara pentru copii

Deși există multe programe și cursuri disponibile care îi învață pe copii despre bani și afaceri, de obicei acestea nu sunt incluse în programa școlară, cel putin pana la clasa a noua.

Pentru că este foarte important pentru copii să asimileze, încă de la vârste mici, noțiuni elementare despre educația financiară, părinții sunt cei care pot începe să includă obiceiuri de alfabetizare financiară în educația copiilor.

Cum începi educația financiară a copiilor?  

Fă distincția între dorințe și nevoi

Într-o primă fază, copiii trebuie să înțeleagă diferența dintre lucrurile de care „au nevoie”, în comparație cu lucrurile pe care le „și doresc”, ceea ce îi va ajuta să își evalueze cheltuielile lor în viitor. A ști când să nu cheltuiești bani este un aspect crucial al gestionării finanțelor.

Oferă-le oportunități de a câștiga și de a cheltui

Părinții le pot crea copiilor oportunități de a face treburi prin care să câștige bani de buzunar, dar și ocazii de a cheltui acești bani. Să le permitem copiilor să câștige bani le oferă oportunitatea de a învăța cum să-i folosească. Când primesc bani de buzunar în schimbul diverselor servicii pe care le prestează, copiii învață și valoarea muncii.

Introdu treptat subiecte de alfabetizare financiară

O greșeală pe care o fac adesea părinții este că încearcă să-și învețe copiii tot ce trebuie să știe despre finanțe brusc. Educația financiară este vastă și acoperă multe subiecte diferite, prin urmare, este important să le prezentăm copiilor aceste subiecte încet, astfel încât să le înțeleagă pe deplin pe fiecare înainte de a trece mai departe. Introducerea tuturor conceptelor într-o singură lecție ar putea copleși copiii și adesea nu își vor aminti prea multe din ceea ce s-a discutat.

Demonstrează importanța economiilor

Copiii trebuie învățați să economisească pentru a-și cumpăra ceea ce își doresc. Învață-i valoarea cumpătării și pericolele cheltuielilor impulsive și, de asemenea, întărește faptul că datoria de orice fel este o idee proastă. Acest lucru îi va ajuta să înțeleagă implicațiile utilizării cardurilor de credit și a banilor ușor câștigați.

Învață-i cum să-și urmărească cheltuielile

Subliniază importanța urmăririi cheltuielilor și învață-i pe copii să țină o socoteală săptămânală despre lucrurile pe care își cheltuiesc banii. O parte esențială a economisirii include să știi unde se duc banii tăi. Încurajează-ți copiii să se gândească la modul în care cheltuiesc și la cât de repede și-ar putea atinge obiectivul de economii dacă ar schimba tiparele de cheltuieli.

Pe lângă aceste câteva metode, părinții ar trebui să încerce și să fie deschiși cu privire la deciziile lor financiare și ar trebui să le aducă în discuție în timpul conversațiilor uzuale cu copiii lor.

Nu este ușor să vorbim despre importanța numerarului atunci când plătim atât de mult digital cu smartphone-uri sau carduri contactless. Și nu este surprinzător că secretele economisirii pe termen lung nu prezintă interes pentru copiii și tinerii obișnuiți cu distracția instantanee pe ecrane cu prietenii.

Cu toate acestea, copiii vor fi mereu atenți la bani atunci când au un interes. Trucul este să găsești o modalitate distractivă de a-i implica în activități financiare cu fiecare ocazie.

Fie că ești părinte, bunic sau tutore, poți ajuta copiii să dezvolte bune obiceiuri financiare încă de la o vârstă fragedă.

In cele ce urmeaza iti vom prezenta 12 modalitati simple pentru educatia financiara a copilului pe care le poti incepe de astazi.

12 Modalitati simple pentru educatia financiara a copiilor

1. Realizează un quiz despre bani

Copiii adoră jocurile. Încearcă un test simplu pe copiii mai mici pentru a vedea dacă pot înțelege elementele de bază despre bani. Alege întrebări care îi încurajează să vadă cum funcționează banii în lumea lor. Întreabă care monedă este cea mai grea, cu care bancnotă cred ei că pot cumpăra cele mai multe dulciuri, cât costă o cutie cu cerealele lor preferate pentru micul dejun, a cui poză este pe fiecare monedă și bancnotă, ce este o bancă, cum putem plăti altfel pentru lucruri în loc să folosim numerar, etc. Răspunsurile la toate acestea vor declanșa, de obicei, mult mai multe întrebări, deci pot fi o modalitate eficientă de a începe o conversație despre bani.

2. Oferă-le recompense în bani pentru treburile pe care le fac în plus

În afara treburilor pe care trebuie să le facă în casă, conform cu regulile fiecărei familii, stabilește o listă de sarcini pentru care copiii pot fi plătiți.  Conexiunea  între muncă și recompensă financiară poate ajuta în mare măsură copiii să aprecieze meritul de a câștiga bani. Ai putea chiar să înființezi o modalitate de „plată bonus” în care treburile mai grele – spălatul mașinii, sortarea gunoiului sau tunderea gazonului – să fie remunerate extra.  Poți decide o recompensă adecvată și poți stabili ca toți sau doar o parte din banii lor de buzunar să depindă de finalizarea treburilor.

3. Creează ideea unui „buget” de bani de buzunar

Cere-i copilului să aleagă pe ce vrea să își cheltuiască banii de buzunar și ajută-l să înțeleagă costul fiecărui obiect. Vezi dacă poate afla cât ar putea cumpăra cu banii lui în fiecare săptămână/lună și ce ar putea însemna dacă nu ar cheltui tot de fiecare dată. Apoi încurajează-l să se gândească la cel puțin un lucru pentru care ar trebui să economisească  mai mult de câteva săptămâni sau luni și ajută-l să planifice asta într-un buget.

4. Realizați împreună borcane de economii

Folosiți borcane vechi de sticlă sau recipiente de plastic ca o modalitate rapidă și ușoară pentru copii de a-și urmări economiile crescând. Poți sugera să le decoreze pe fiecare în mod creativ, pentru a reprezenta pentru ce economisesc. De exemplu, borcanul pentru vacanță ar putea fi decorat cu scoici dacă vacanța va fi la mare sau cu pietricele dacă va fi la munte.

5. Predă frâiele copilului pentru un scop mare

Alege un eveniment sau o călătorie pe care copilul o așteaptă cu nerăbdare și explică-i că va fi responsabil de cheltuieli. Acordă o sumă totală pentru ziua respectivă și roagă-l să planifice pentru ce ar dori să o folosească. Oferă-i sfaturi despre ceea ce trebuie să includă – costuri cu benzina, biletele de tren sau autobuz, bilete de intrare, mâncare și băutură, etc.  În ziua cu pricina, ajută-l să coordoneze cât mai mult operațiunile și, acolo unde este posibil, să efectueze plăți, sub supravegherea ta.

6. Petrece o zi plătind doar cu numerar

Tinerii pot înțelege relația dintre bani și bunuri dacă folosesc o zi întreagă doar bani numerar. O simplă vizită la supermarket le permite să pregătească banii, să-i predea vânzătorului, să primească și să verifice restul.

7. Arată-le cum cheltuiești banii

Nu este nevoie să-ți dezvălui întregul buget al gospodăriei dacă nu crezi că este potrivit, dar folosește o sumă inițială mare pentru a-l lăsa pe copil să vadă cum scade cifra pe măsură ce bifezi toate cheltuielile casnice. Roagă-l să calculeze el sumele, în timp ce deduce costul fiecărui articol de pe listă.

8. Începe o strângere de fonduri

O schemă de strângere de bani, cum ar fi vânzarea de prăjituri în scopuri caritabile, poate ajuta copiii să învețe câteva abilități de bază de gestionare a banilor. Acordă-le responsabilitatea pentru a face niște conturi simple, de exemplu păstrează o listă cu cine datorează sau a plătit și un total al banilor strânși. 

9. Provoacă-I să economisească la cumpărături

Stabilește o listă de cumpărături cu un buget țintă - poate puțin mai mare decât ai plăti în mod normal - și provoacă-ți copilul să găsească modalități de a economisi bani în timp ce sunteți la magazin. Dacă are nevoie de câteva indicii, sugerează-i să cumpere articole de marcă proprie de supermarket în loc de mărci mari, pachete multiple, să caute oferte speciale și poate chiar să sacrifice un articol de lux.

10. Împărtășește cu copilul sarcinile bancare de zi cu zi

Dacă ai copii mai mari, care și-au exprimat deja interesul pentru bani și cum funcționează aceștia, roagă-i să te ajute să rezolvi o parte din operațiunile bancare obișnuite. Acest lucru ar putea include verificarea soldului și a plăților prin debit direct pe un extras de cont sau în serviciul online. Lasă-i să privească și să pună întrebări – poți fi sigur că una va fi „cum au ajuns banii atât de repede?”.

Depinde de tine să decizi ce este potrivit, dar ar putea ajuta să le arăți cum funcționează o tehnologie bancară de bază.

11. Explică-le cum funcționează împrumutul

Pe măsură ce copiii tăi devin adolescenți, de obicei vor începe să-ți ceară mai mulți bani – ceea ce poate fi un punct perfect pentru a explica ce este un împrumut. Începe cu principiile de bază, că nu ar trebui să împrumutăm bani decât dacă știm cum și când îi putem plăti înapoi. Poți explica că băncile și companiile similare oferă bani cu împrumut oamenilor, atâta timp cât aceștia plătesc un pic în plus, astfel încât creditorul să facă profit, care se numește „dobândă”.

Poți explora toate modalitățile diferite de a împrumuta, de la un împrumut rapid de la un prieten sau o rudă, la descoperiri de cont pe termen scurt și carduri de credit, la împrumuturi pe termen mai lung, cum ar fi împrumuturi personale și ipoteci. Și nu uitați să menționezi că a plăti banii înapoi mai târziu decât ai promis poate însemna că trebuie să plătești suplimentar. 

12. Deschide-le un cont bancar

Majoritatea copiilor vor să fie responsabili de banii lor, iar majoritatea băncilor au acum conturi concepute special pentru copii și tineri. Unele oferă un nivel simplu de acces online sau printr-o aplicație, iar copilul tău poate chiar să obțină propriul card de debit preplătit - astfel încât să nu poată cheltui niciodată mai mult decât are în cont. Indiferent de caracteristicile pe care le alegi, un cont curent poate insufla obiceiuri responsabile copiilor, care să le ofere un avans atunci când încep să-și construiască un istoric de credit ca adulți.

Indiferent de metodele pe care le adopți, este important să acorzi atenție educației financiare a copiilor de la vârste mici, pentru a-i ajuta să pună bazele unei relații sănătoase cu banii, care le va servi în viața de adult.

Articol scris de: Ioana Marinescu

Parenting

Lasa un comentariu

Toate comentarile necesita aprobare inainte de a fi publicate.

Categorii produse