scrisul de mana

Societatea modernă beneficiază de avantajele tehnologiei, care ne ajută să comunicăm mult mai rapid și mai ușor cu ajutorul telefonului, calculatorului și a altor mijloace digitale. Cu toate acestea, cercetările indică importanța scrisului de mână pentru dezvoltarea de abilități cruciale, cum ar fi dezvoltarea cognitivă, atât în rândul copiilor, aflați în plin proces de creștere, cât și al adulților, cărora scrisul de mână le menține active procesele de gândire. Procesul de vorbire, dar și cel de scriere de mână duce la formarea unor conexiuni neuronale care stimulează dezvoltarea armonioasă a creierului.  

 

Experții educaționali au agreat asupra importanței digitalizării, dar susțin și că scrisul de mână ar trebui să rămână materie de bază în școală. Cu ajutorul lui, copiii sunt familiarizați cu anumite noțiuni care pun bazele necesare pentru învățare.

Un mediu optim de învățare trebuie să includă aspecte esențiale din toate disciplinele, luând în considerare avantajele și sprijinul oferit de fiecare dintre ele. În acest fel, atât dezvoltarea cognitivă cât și eficiența învățării pot fi consolidate, iar elevii și studenții de toate vârstele, dar și profesorii pot ține pasul cu dezvoltarea tehnologică și provocările digitale ce se vor accelera cu siguranță în viitor.

Chiar dacă tehnologia continuă să se dezvolte și s-a dovedit deja că în următorii ani vor apărea meserii pentru care acum nu există nomenclator, cercetările punctează că abilitățile independente de un calculator vor continua să conteze decisiv în alegerea generațiilor viitoare de angajați. De exemplu, să știi să faci anumite conexiuni va prima în fața cunoștințelor de operare a unor aplicații, mai ales în domenii creative sau logice.

Beneficiile scrisului de mână pentru copii și adulți

Mai multe studii ale experților grafologi arată că învățarea scrisului de mână în primii ani de viață activează cele trei zone ale creierului responsabile pentru abilitățile de citit și scris. Copiii învață să recunoască literele prin încercare și eroare repetată a scrisului de mână. Acest lucru contribuie decisiv la dezvoltarea competențelor de citire mai târziu. Cercetările arată și că scrisul de mână este benefic pentru elevii și studenții care suferă de dislexie, deși aparent nu ar trebui să existe o legătură între cele două.

Beneficiile dovedite ale scrisului de mână, mai ales pentru ciclul primar de învățământ, au condus la reintroducerea acestei materii în programa școlară, în mai multe țări care inițial renunțaseră la scrierea cursivă.

Scrisul de mână dezvolta beneficii pentru baza învățării în special în cazul copiilor de până la 12 ani, dar studiile ulterioare arată că și tinerii studenți și chiar și persoanele adulte își pot consolida anumite competențe atunci când folosesc scrisul de mână. S-a observat că elevii si studenții învață mai bine atunci când își iau notițe de mână, în loc să își scrie pe calculator. Explicația constă în repetarea și refrazarea conținutului lecției pe măsură ce scriu. În plus, scrisul de mână îi obligă practic să revadă și să organizeze din mers materialul, proces care favorizează înțelegerea și capacitatea de memorare.

Pe lângă alte beneficii pe care le aduce, scrisul de mână îi ajută pe tineri să iasă din ritmul alert al vieții cotidiene și să își crească atenția și concentrarea, ca să nu mai vorbim că le oferă un timp departe de ecranele gadgeturilor, ce pot fi nocive atunci când se folosesc în exces. Scrisul în jurnal, încercarea de a caligrafia literele și chiar simpla scriere a listei de cumpărături pe un post-it îmbunătățesc capacitatea de prezență și creativitatea.  

Scrisul de mână stimulează procesul educațional

Scrisul de mână este încă o parte principală a sistemului de învățare, având în vedere că majoritatea examenelor se dau în scris, iar elevii și studenții care nu scriu lizibil și corect gramatical au automat un dezavantaj față de ceilalți. Așadar, în ciuda integrării tehnologiei digitale în sala de clasă, elevii trebuie să fie stimulați să se descurce și fără ajutorul tehnologiei. Unde mai punem că in cazul unei pane de curent scrisul de mână rămâne singura modalitate de a susține învățarea.

Scrisul de mână facilitează dezvoltarea cognitivă

Scrisul de mână contribuie decisiv și la îmbunătățirea cititului, dar și la dezvoltarea limbajului. Atunci când scriem de mână, suntem concentrați pe actul în sine și acordăm atenție modului în care scriem cuvintele, structura fiecărei litere, iar în acest fel se realizează stimularea procesului cognitiv.

Scrisul de mână favorizează procesul de memorare, deoarece îi forțează pe cei care au luat notițe de mână să își amintească conținutul și astfel se realizează căi unice neuronale la nivelul creierului.

Scrisul de mână îmbogățește creativitatea

Actul fizic de a scrie presupune că nu mai există în jurul nostru distrageri digitale. Când scriem, din paginile caietului nu iese nicio notificare de pe Facebook și nici vreun email urgent. Astfel, ideile au libertatea să curgă, ceea ce determină un flux creativ natural. Stiloul sau pixul și hârtia ne permit să gândim mai liber și facilitează ceea ce se numește brainstorming.

Scrisul de mână este parte a identității culturale

Scrisul formează o parte de neînlocuit a culturii și identității unui popor. Stilurile de scriere de mână sunt unice pentru fiecare individ, în funcție de cultura din care provine și nu pot fi replicate sau înlocuite de alternative digitale, care înseamnă până la urmă uniformizare. Grafologii arata ca exista o legătură strânsa intre stilul scrierii de mana si personalitate.

Scrisul de mână deschide apetitul către învățare

Funcțiile din creier care gestionează învățarea sunt stimulate de mișcarea pe care o face mâna atunci când scrie. Atunci când pixul modelează litere pe hârtie se creează o experiență senzorială care oferă creierului cârlige ce facilitează asimilarea tiparelor de învățare. Prin actul de a scrie se activează mai multe simțuri, iar experiențele senzoriale conectează părțile creierului care determină asimilarea de noțiuni noi.

Profesorii sunt cei care creează echilibrul între tehnologia care adresează anumite nevoi prezente în lumea de azi și scrisul de mână. Scrisul de mână consolidează astfel abilități ce sunt necesare inclusiv în activități preponderant digitale.

În ciuda dezvoltării accelerate a tehnologiei, scrisul de mână este și trebuie să rămână una din formele de bază în învățare și educație, având în vedere beneficiile sale incontestabile pentru dezvoltarea cognitivă și stimularea creativității.

Articol scris de: Ioana Marinescu

Dezvolare personala

Lasa un comentariu

Toate comentarile necesita aprobare inainte de a fi publicate.

Categorii produse