cum ii ajutam pe copii la teme

Părinții sunt primii și cei mai importanți profesori ai copilului. Implicarea lor în activitatea de învățare poate contribui la îmbunătățirea performanței școlare. Cu toate acestea, să îți ajuți copilul la teme este un proces care necesită echilibru și măsură. Deși este important ca părinții să arate sprijin și să modeleze un comportament de învățare, există limite care trebuie puse, astfel încât copiii să învețe să își gestioneze și singuri temele și timpul liber. 

Făcându-și temele, copiii învață cum să citească și să urmeze instrucțiuni în mod independent, să își gestioneze timpul și să fie responsabili pentru munca lor.

Este important ca părinții să fie acolo pentru a oferi sprijin și îndrumare, pentru a răspunde la întrebări, pentru a ajuta la interpretarea cerințelor și pentru a revizui munca finalizată. Este recomandat însă să reziste impulsului de a oferi răspunsurile corecte sau sarcinile complete.

Rolul unui părinte este să îl ajute pe copil să își dezvolte abilitățile de rezolvare a problemelor de care va avea nevoie, nu doar pentru rezolvarea temelor, dar și mai târziu în viață.

Cum poți să îți ajuți copilul la teme?

Urmând câțiva pași simpli, părinții îi pot ajuta pe copii să își dezvolte obiceiuri bune de învățare și să își facă temele într-un mod mai eficient.

1. Configurarează un spațiu adecvat

La vârste mai mari, este important pentru copii să aibă un spațiu propriu unde să își facă lecțiile. Un birou de ordinea căruia să se îngrijească personal și unde să știe clar că este spațiu de învățare, separat de cel de joacă sau odihnă.

La vârste mici însă, copiii se pot simți mai confortabil să stea cât mai aproape de părinți, care le pot oferi asistență în timp ce se ocupă de treburile casei.

Oriunde își fac temele, este important să te asiguri că spațiul lor de lucru este bine luminat, confortabil, aprovizionat cu rechizitele de care au nevoie, liniștit și fără distrageri de genul televizorului, telefonului sau tabletei.

Dacă aceștia au nevoie de un calculator, încearcă să îl instalezi în spațiile comune, nu în camera lor, astfel încât să poți supraveghea jocurile video sau discuțiile cu prietenii, care le pot distrage atenția de la teme.

2. Stabilește o rutină

Copilul trebuie să primească mesajul că temele școlare sunt o prioritate. Este nevoie de reguli referitoare la timpul pentru teme, cel de relaxare și timpul petrecut pentru TV sau jocuri.

Învăță-ți copilul să își creeze o strategie proprie, să evalueze ce teme are, cât timp îi vor lua și să se organizeze în funcție de sarcinile pe care le are de îndeplinit. Dacă își creează o rutină încă de când sunt mici, copiilor le va fi mai ușor să o aplice și mai târziu și astfel să își gestioneze mai ușor responsabilitățile.

Nimeni nu se naște cu abilități organizatorice, acestea se învață în timp, iar rolul părintelui este să fie alături de copil și să îl ghideze în acest proces.

3. Învață-ți copilul să-și asume responsabilitatea

Nu multor copii le plac temele, dar asta nu înseamnă că părinții ar trebui să le rezolve în locul lor. Principalul dezavantaj va fi că nu vor cunoaște valoarea adevărată a temelor, nu vor reuși să se descurce să le facă singuri și, pe măsură ce avansează la școală, performanțele lor vor scădea, lucru ce le va cauza frustrare.   

Pentru a face temele mai ușor de abordat, încearcă să faceți o paralelă cu lumea reală și vorbește despre importanța finalizării treburilor la serviciu și a respectării termenelor limită pentru predarea proiectelor. Aducând mai aproape lumea adulților de lumea lor și de viața școlară, copiii vor fi mai deschiși și mai receptivi la a-și îndeplini îndatoririle.

4. Creați împreună un plan de teme

Când copilul devine excesiv de frustrat din cauza temelor, nu-l forța. În schimb, creați împreună un plan pentru a le aborda cel mai bine. Puteți citi împreună cerințele, îl poți ajuta să împartă temele mari în secțiuni mai mici, să discutați despre piedici și să verificați împreună progresul. După ce realizați acest proces împreună de câteva ori, copilul va învăța să facă asta și fi capabil să se descurce singur.

5. Este nevoie doar să îi fii alături

Nu trebuie să stai lângă copil până termină temele, este suficient să fii în preajmă în caz că are nevoie de ajutor. Dacă temele sunt prea grele și vezi că deja este obosit, sfătuiește-l să ia o pauză și faceți împreună câteva jocuri sau activități de relaxare. Uneori, este nevoie doar de o pauză pentru a putea reveni la treabă.  

6. Păstrează legătura cu profesorii

Este important să păstrezi o comunicare bună cu profesorii pe tot parcursul anului școlar pentru a fi la curent cu progresul copilului. Majoritatea profesorilor sunt disponibili pentru ajutor suplimentar înainte sau după școală și, de asemenea, ar putea recomanda și alte resurse. Încurajează copilul să ceară ajutor, dacă este necesar și fii acolo pentru el, la nevoie, pentru a-l ajuta să mențină o legătură bună cu profesorii.

Revizuind temele împreună cu copilul și discutând constant cu profesori, poți identifica orice probleme de învățare și le poți aborda din timp.

7. Oferă un exemplu constructiv

Fii un bun exemplu arătându-ți propria dorință de învățare. În timp ce copilul tău își face temele, alege ca în loc să te uiți la televizor să citești o carte, să planifici treburile casnice, să trimiți e-mailuri sau să rezolvi probleme administrative.  Astfel îți ajuți copilul să înțeleagă că a construi la timp cunoștințe este ceva ce îl va ajuta pe tot parcursul vieții.

Capacitatea părinților de a susține învățarea copilului lor depășește temele. Părinții pot dezvolta discuții cu copilul, pot citi împreună cu el și îi pot oferi alte oportunități de învățare continuă, cum ar fi mersul la un muzeu, vizionarea unui documentar sau petrecerea timpului împreună jucând jocuri educative.

Cheia pentru a ajuta cu adevărat copiii cu temele este să știi când să intervii. Asigură-te că știe că ești disponibil dacă există o problemă, dar că este important să lucreze independent. Încurajează efortul și determinarea, nu doar notele obținute.

Articol scris de: Ioana Marinescu

Parenting

Lasa un comentariu

Toate comentarile necesita aprobare inainte de a fi publicate.

Categorii produse